Feedback is belangrijk voor de door ontwikkeling.

HET PROBLEEM

Momenteel is de NPO FunX app een hybride app. Dit zijn apps die bestaan uit een web-component en een native- component. Zo hebben beide componenten in de NPO FunX app een eigen user interface. Daardoor is het gebruik van

de NPO FunX app verwarrend voor de gebruiker. Voor de app gebruikt NPO FunX in het web-component haar eigen mobiele website, waardoor de app en de mobiele website van NPO FunX identiek zijn. De meest gehoorde feedback tijdens het testen van deze app is dat het binnen de app veel zoeken is naar bepaalde NPO FunX content. Daarnaast is de app heel verwarrend door de verschillende userinterfaces. Ook de zender herkent zich hierin. Daarom is er met NPO Radio Online en NPO FunX besloten dat ik de huidige app ga herontwerpen.

HET DOEL

Het primaire doel van dit project is om zowel NPO FunX als NPO-radio Online afdeling nieuwe inzichten te bieden. Zo moet het herontwerp laten zien hoe de app de radio-ervaring van de gebruikers kan verbeteren. Het secundaire doel is om

de luisteraar van NPO FunX een app te presenteren die een meerwaarde biedt ten opzichte van de huidige. Deze app moet zorgen voor een betere gebruikservaring.

Features

 • Podcast luisteren
 • Spotify Integratie
 • Chatten met de studio
 • headlines bekijken

Design leverde:

 • Het is idee en de basis is doorgevoerd in de huidige NPO Radio apps.
 • NOS bericht
 • Iculture bericht

Onderzoeksresultaten

Aantal resultaten

 • De app heeft vier verschillende navigatiestructuren, dit ervaarden de gebruikers als verwarrend. Het was voor de gebruikers lastig om hun doelen te bereiken.
 • De doelgroep wil graag nieuwe muziek ontdekken en beluisteren. De app is niet in staat deze wensen en behoeften op een makkelijke manier te bevredigen.
 • Uit de interviews met de gebruikers, maar ook uit de website analyse komt duidelijk naar voren dat de doelgroep van NPO FunX het FunX nieuws via social media consumeert.
  Uit de onderzoeksresultaten is gebleken dat het herontwerp zich moet focussen op het ontdekken van nieuwe muziek.

   

   

Het proces

Tijdens het proces heeft de gebruikservaring van de NPO FunX doelgroep centraal gestaan. Aan de hand
van de user-centered aanpak is de doelgroep vanaf
het begin bij het project betrokken. Hierdoor kon het herontwerp goed aansluiten op de wensen en behoeften van de doelgroep. Tijdens het proces zijn er meerdere schetsen en testen geweest met de doelgroep om het herontwerp af te stemmen op hun belevingswereld. Vooral in de conceptfase is dit proces meerdere keren herhaald. Voor het eindproduct is gebruik gemaakt van de prototypetool InVision om het concept zo realistisch mogelijk te laten overkomen.

Doelgroep en behoeften

Doelgroep

 • NPO FunX is met een bereik van 18% het best beluisterde radiostation voor multiculturele jongeren tussen de
  15 en 35 jaar in de vier grote steden8. De doelgroep is
  heel gevarieerd en bestaat voornamelijk uit creatieve, studerende of werkende jongeren die steeds op zoek zijn naar vernieuwingen. Ook geven zij graag hun mening over uiteenlopende onderwerpen, van politieke kwesties tot relatieproblemen. Ondanks de verschillende culturen is muziek de verbindende factor binnen deze doelgroep.

  Ruim twee derde van de jongeren die luistert naar NPO FunX is tussen de 15 en 29 jaar. Daarvan is bijna de helft middelbaar beroeps opgeleid en ruim een derde hoogopgeleid. De meeste jongeren die naar NPO FunX luisteren komen ook uit de randstad, voornamelijk uit Rotterdam en Amsterdam.

Behoeften

 • On-demand
 • Personalisatie
 • Overzichtelijkheid

Het concept

Het herontwerp

In deze nieuwe versie focust het herontwerp zich op het ontdekken van nieuwe muziek. Op dagelijkse basis krijg je de allernieuwste tracks te zien. Jij kan zelf beoordelen of deze in je lijst komen of niet. Daarmee richt de NPO FunX app zich specifiek op de wensen en behoeften van de NPO FunX luisteraar. Hieronder beschrijf ik de functionaliteiten van de NPO Radio App en welke wensen en behoeften daarmee gepaard gaan.

Luisterfunctie: Dit is de primaire functie van een radio app en is daarom ook prominent aanwezig binnen het herontwerp. De homepagina bestaat uit alle radiostreams en themakanalen van NPO FunX. Hier kan de gebruiker direct een keuze maken. De gebruikers bezoeken nu nog de NPO FunX website om te luisteren, omdat zij dit in de app niet handig vinden ontworpen.

Trending functie: Dit is een aparte pagina binnen het herontwerp van de NPO FunX app. Hier zijn alle artikelen te vinden die het meest worden gelezen onder de doelgroep. NPO FunX heeft al een soortgelijke functie op de website genaamd: Populair op FunX. Door deze functionaliteit binnen de app aan te bieden, voldoet de app aan de eisen van de NPO FunX zender om meer content te tonen. Zo is de content er altijd aanwezig en kan de gebruiker zelf een keuze maken om het te lezen. De term trending is gebruikt omdat de doelgroep bestaat uit onder andere trendsettende jongeren, hierdoor zorgt deze term ervoor dat het ze uitnodigt om te lezen.

UPDATE JE LIJST: In deze functie wordt de NPO FunX webpagina “Music” vervangen. De app haalt elke dag de nieuwste muzieknummers, die NPO FunX publiceert, op om deze vervolgens direct aan de gebruiker te laten zien. De muziek varieert van genres om zo de diversiteit waar NPO FunX om bekent te waarborgen. Binnen deze functie kan de gebruiker de nummers zelf beoordelen middels een duimpje omlaag (dislike) of een duimpje omhoog (like). Als de gebruiker het nummer een dislike/like geeft, weet NPO FunX welke nummers wel of niet goed worden ontvangen onder de doelgroep. Door deze informatie kan NPO FunX haar muzieksamenstelling eventueel aanpassen. Op het moment dat
de gebruiker besluit een nummer een like te geven wordt deze opgeslagen in een aparte lijst binnen de app. Deze lijst is op elk gewenst moment van de dag te exporteren naar de streamingdienst Spotify. Deze functie is ontstaan aan de hand van de bezoekersdata van de website en de behoeften van de doelgroep om nieuwe muziek te ontdekken.

Like: De like functionaliteit binnen het live luisteren, heeft dezelfde functie als bij UPDATE JE LIJST. Zo kan de gebruiker ook tijdens het luisteren de nummers toevoegen aan zijn Spotify. Zo is de Spotify lijst van de gebruiker altijd up-to-date.

Project uitkomsten

De NPO FUNX is de basis voor alle andere zenders van de NPO

De NPO heeft dit herontwerp grotendeels overgenomen en is nu ook beschikbaar nu in de app en playstore!

NPO FunX is heel enthousiast
Op het moment van schrijven wordt het herontwerp bestudeerd en gaat deze de basis vormen voor de nieuwe NPO FunX app. Het herontwerp zal wellicht niet helemaal overgenomen kunnen worden in verband met de ontwikkelingskosten die erbij komen kijken. Dat het een grote invloed gaat hebben in het volgende update is zeer zeker.”

Online Manager NPO FUNX